Så vann Kia svenska folkets hjärta

November 30, 2022

På kort tid har den koreanska biltillverkaren Kia seglat upp som Sveriges tredje största bilmärke. Och intagit en plats inte bara i svenskarnas garage utan också hjärta. Den pigga och tekniskt drivna asiatiska uppstickaren har utvecklats tillsammans med klassiska svenska värden som säkerhet och trygghet. En resa som hade varit omöjlig utan att en stark lokal närvaro.

Vi har träffat Jonas Nilsson som är marknadschef på Kia Sverige. Och det är inte första gången han eller andra representanter från Kia får frågan om vad som varit framgångsfaktorn bakom Kias snabba framfart i Sverige.

– Vi brukar lyfta fram egentligen två faktorer: För det första vår satsning ända från början på stark lokal närvaro, både i form av återförsäljare och i media. Vi har alltid haft ett transparant samarbete med våra återförsäljare, där vi delat långsiktiga planer så att de har kunnat planera och satsa, och känna sig trygga i att vi stöttar och kan leverera bilar till dem, förklarar Jonas. Den andra viktiga faktorn är förstås också våra ägare, som är ett ungt dynamiskt företag som har varit otroligt lyhörda för våra lokala svenska förutsättningar, både när det gäller teknikutveckling och vilka modeller vi tror kommer att fungera i Sverige. Och gett oss stor frihet att utforma erbjudanden och garantier för att kunna bygga förtroende hos svenska konsumenter. Vi får en fantastisk stöttning.

Jonas Nilsson, Marknadschef Kia Sverige. Foto: Mynewsdesk

2021 tog man ett stort omtag visuellt. Ett modernare utseende och nytt emblem som representerar förändring och innovation. Kia lanserade också sin slogan “Movement that inspire” och ett samarbete med folkkära bandet Mando Diao. I en rad reklamkoncept har man positionerat sig som pålitlig aktör med hög förståelse för svenskarnas vardagsliv och ett stort hjärta för den svenska naturen. En satsning som visat sig ge bra resultat. En ytterligare viktig del har varit att visa på ett tryggt bilägande.

– Svenskarna har alltid prioriterat trygghet när man väljer bil, menar Jonas. Därför har t. ex vår sju års-garanti på nybilar varit väldigt viktig. Vi vet att våra kunder är kostnadsmedvetna och vill undvika onödiga utgifter. Vi känner oss förstås också trygga i att våra bilar håller hög kvalitet och har väldigt låg andel maskinskador. Vårt nära samarbete med återförsäljarna gör också att Kia-ägare kan känna sig extra trygga.

Från central nivå i Sverige sköter Jonas och hans team medieköpen i de stora breda medierna och sätter strategier och direktiv för lokala annonseringen som är till stöd för återförsäljarna. En viktig partner för den lokala annonseringen är Mediekompaniet.
– Samarbetet med Mediekompaniet fungerar jäkligt bra. Hittar alltid bra lösningar och hjälper oss mäta effekten av våra investeringar, berättar Jonas.

När i stort sett all annan printannonsering har fasats ut finns det en printprodukt som lever kvar och där Mediekompaniet hjälpt Kia att hitta bästa distributionsmodellen. Det är en 16-sidig printbilaga där hela Kias utbud av bilmodeller lyfts fram samt fördjupande läsning om Kias hållbarhetsarbete.

– Återförsäljarna berättar att folk kommer in i bilhallarna med bilagan under armen. Vi ser också att RAM-mätningarna visar att bilagan lever kvar länge.

Precis som resten av bilbranschen har Kia haft tuffa tider både bakom sig och framför sig. Först slog pandemin hårt mot hela bilbranschen i form av nedstängningar och komponentbrist. Dock klarade sig Kia bättre än flera av konkurrenterna och ökade sina marknadsandelar.

– Även om framtiden känns oviss i tider av oro i vår omvärld och ökande kostnader för privatpersoner och företag så är vårt mål glasklart. Kia har som mål att nå 100 % laddbar försäljning i Sverige 2024, och vi är en god bit på väg. Idag är över 80 % av Kias försäljning laddbar med låga 34 gram CO2 i snitt. Kia vill skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om och köra på el.