Nu vänder det svagt uppåt

April 29, 2024

HUI, Svensk Handels analysföretag, spår att 2024 blir året när svensk ekonomi sakta vänder uppåt. 
 
En ljusare ekonomisk framtidstro, räntesänkningar och nya investeringar i näringslivet resulterar i svagt uppreviderade prognoser både för Sveriges ekonomi och för detaljhandeln. Hushållens skenande levnadsomkostnader har mattats av och konsumtionsutrymmet ökar. 2024 blir året då det återigen blåser in positiva vindar i den svenska ekonomin, säger William Lindquist, analytiker på HUI Research. 

Detaljhandeln ökade med totalt 3,5 procent under 2023 och prisökningen ser ut att ha stabiliserats. Sällanköpsvaruhandeln, har upplevt en svagare utveckling men här tror HUI att läget vänder uppåt. Det är framför allt lågprisaktörerna med brett utbud som stått för utvecklingen. Ett av varumärkena som sett en positiv tillströmning av kunder är Jula.  

– Vi fick många nya kunder redan under pandemin och de har stannat kvar. Det vi ser nu är ett mer behovsstyrt beteende, förklarar Silje Ekeberg-Falk, marknadschef på Jula. Att vi har fortsatt förtroende bland våra kunder är nog ett resultat av att vi har blivit bättre på att snabbt anpassa vår kommunikation så att den blir relevant för de behov som uppstår löpande. Samt att vi har blivit bättre på att visa upp hela vårt sortiment och stärkt prisperceptionen om att vi har låga priser. Under tuffare ekonomiska tider vet vi att människor i större utsträckning fixar saker själva och med tanke på att Jula är ett starkt varumärke har vi lyckats att driva en positiv tillströmning av kunder till våra försäljningskanaler.  

 
Jula är från början ett svenskt familjeföretag, som nu har 139 varuhus i Sverige, Norge, Polen och Finland med produkter för hem, trädgård och fritid. 2023 vann Jula pris i tävlingen Sveriges bästa marknadschefer i kategorin byggvaruhus för sitt arbete med att bygga varumärket med självdistans och humor i konceptet “Inget kan stoppa dig nu”.  
 
– Nu tar vi nästa steg, och kommer att fokusera mer på fasen mellan kännedom och konvertering, där vi ska få kunderna att överväga våra produkter. Det är en spännande del i kundresan där vi vet att kunderna ofta jämför och utvärderar produkter, förklarar Silje. Här blir lokal annonsering viktig för oss, för att kunderna ska uppleva marknadsföringen mer personlig och relevant. I lokala annonser kan vi anpassa produktval efter ort och påvisa närheten för kunderna.