Krönika: Mediekompaniets framtidsutsikter för år 2022

December 16, 2021

Lita Nazar, marknadschef avrundar året och listar fem trender för nästa år.

Att summera detta år är inte en lätt uppgift. Än svårare är att sia om hur nästa blir.

Som för många andra inom vår bransch har 2021 varit ett minst sagt utmanande år. Vårt mål har varit tydligt, men vägen dit har varit snårigare än någonsin. Vi lyckades dock med entusiasm, nyfikenhet och kämparanda även i år driva frågan om nyhetsmediers relevans i mediemixen. Under hösten har vi gång på gång, tillsammans med våra kunder, bedrivit lyckosamma kampanjer i våra kanaler.

Vi avrundar nu året med fina siffror och är stolta över att vi lyckats åstadkomma detta på distans, i hybridform och under en tid som präglats av ovisshet.

Jag skulle vilja påstå att kultur äter strategi till frukost, lunch och middag. Det blir extra påtagligt när ingen strategi som lagts är given, och när spelplanen mer kan liknas vid en manuskriptlös improvisationsteater.

Men om vi nu ändå ska försöka oss på en strategi inför nästkommande år; hur ser nästa års scen ut?

Valår – politiken tar över nyheterna

Nästa år är det valår och redan nu har den svenska politiken visat sig vara en riktig nagelbitarrysare. Spänningen kommer med stor sannolikhet att kvarstå inför valupptakten och vi tror även att analyserna och diskussionerna kommer att gå heta i våra nyhetsmedier. Internet och nyhetsmedierna kommer fortsätta vara en viktig källa för medborgarna när det gäller att bestämma sig vad man ska rösta på i nästa val. Där tror vi att trenden att välja bort sociala medier till förmån för trovärdiga nyhetskällor kommer fortsätta.

Tredjepartskakan fortsätter rita om spelplanen

Vi anar också att begränsningen av tredjepartskakan kommer innebära förändringar för annonsörerna. Vi kan bland annat se den växande utvecklingen av Retail Media Networking’s sätt att kapitalisera på konsumentbeteenden. Vi, med förstahandsdata, kommer aktivt erbjuda insikter för relevant marknads- och medieplanering.

Äldre tar över e-handeln

Om man får säga att pandemin hade med sig något positivt så är det att allt fler upptäckte fördelarna med e-handel. Och speciellt äldre som varit en grupp som länge varit tveksamma. Sverige har en stor andel äldre befolkning och därför är det en stor målgrupp för e-handlarna. Vi tror dock att e-handlarna kommer att behöva vässa och rikta sin kommunikation för att attrahera silverrävarna.

Metaverse

Och Metaverse då? Det har ju pratats om det ett tag, men är 2022 året då AR och VR på riktigt revolutionerar vår marknad? Dessutom kan vi säkert förvänta oss flera ännu inte introducerade innovationer. Vi ser fram emot att bli häpna!

Hållbarhet i alla dimensioner

Givetvis kommer diskussionen om ett hållbart samhälle med fokus på samspelet mellan klimat, sociala förhållanden och ekonomisk tillväxt vara högaktuellt även nästa år. Vi kommer fortsatt vara engagerade i den frågan och förhoppningsvis även dra vårt strå till stacken i förändringen mot ett mer hållbart samhälle. Bland annat genom vår årliga rapport Rättvisaren, som i år kommer ha extra fokus på det politiska landskapet.

Mediekompaniet 2022

Så, för att återkoppla till improvisationsteaterkopplingen. År 2022 har vi ett utkast till ett manus och vi har satt titeln till vår pjäs: ”Alltid vara nära”. Men, mycket finns kvar att utforska.

År 2022 ska vi fortsätta att stärka vår organisationskultur, fortsätta att utvecklas och anpassa oss till marknadens behov. Vi ska även med nya insikter, analyser och förstklassig service försöka överträffa det vi tillsammans med våra kunder lyckats prestera ett ovisst år som detta.

Men! Just nu vill vi passa på att önska er alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år innan vi tillsammans intar scen på nytt!