Lokala lästrender under pandemin

March 17, 2021

Under pandemin vänder sig många till sina lokala nyheter för att få reda på vad som händer. I februari 2021 ser vi hur både sidvisningar och snittbesök per vecka ökar i jämförelse med 2020. Det mot bakgrund att även 2020 såg ökade lästal under pandemins första månader.

Sidvisningarna har i början av 2021 ökat med 7,3% jämfört med helår 2020. Därutöver besöker man sin lokala nyhetssajt fler gånger i veckan. 3,9 gånger i veckan i mobil/desktop och 4,2 gånger i veckan i mobilen.

Att förstå lästrender är viktigt av flera skäl; förutom att se till de faktiska läsartalen som avslöjar hur många vi faktiskt når i våra lokala nyhetskanaler, är det viktigt att förstå i vilken utsträckning de läser. Det kan påverka kampanjupplägg ur parametrarna frekvens, reklamtryck och format.

I vår undersökning i februari frågade vi också en panelgrupp bestående av ca 1000 läsare om deras syn på nyheter. Frågan vi ställde löd: Hur pass viktiga är nedan nyhetskällor för dig i ditt dagliga intag av nyheter just nu?

52% svarade att den lokala morgontidningen är mycket viktig. Läsare i våra kanaler rankar sina lokalnyheter högre än både Sveriges Radio, rikstäckande morgontidningar och sociala medier. Vilket understryker den starka trovärdighet som Mediekompaniets lokala nyhetskanaler har.

Vi är experter på lokala nyhetsmedier. Kontakta oss om du vill ha hjälp med att kommunicera i Sveriges mest trovärdiga mediekanal.