Krönika Erik Möller: Därför är lokal sport en attraktiv annonsyta

November 30, 2022

Idrott engagerar och berör. Kanske allra mest på lokal nivå. När ortens fotbollsklubb tar steget upp i en högre division trumfar det allt för många invånare. Lokala nyhetsredaktioner följer, bevakar och granskar idrotten på ett unikt sätt som inte går att ta del av i riksmedia. Därför är våra sportkontexter på lokala nyhetsplattformar en attraktiv annonsyta.

Under den sista träningen inför herrlandslagets möte med Slovenien, den 22 september i år, hyllade spelarna sina moderklubbar genom att värma upp i deras matchtröjor. Kaptenen Victor Nilsson Lindelöf bar IK Frankes tröja, inte Västerås SK som många kanske trodde var hans första klubb. Det var spelarna själva som fick välja vad som räknades som deras moderklubb och vissa val rörde upp känslor: ”Varför har inte Jesper Karlström en Hammarbytröja? Han gick ju till Djurgården först som 10 åring?”.

Lokal anknytning och fotboll har alltid haft stor betydelse. På senare år, i takt med att världsfotbollen blivit alltmer ekonomiskt vansinnig och Qatar kunnat muta sig till ett fotbolls-VM, har svaret från många svenska supportrar blivit att gå åt andra hållet. Tillbaka till rötterna, tillbaka till sitt lokala lag. Att brinna för en klubb i division 2 är inte ett dugg konstigare än att följa Liverpool. I rikstäckande medier märks inte denna trend särskilt tydligt, där är det fortsatt fokus på Champions League, Premier League och VM. Men hur avspeglar sig detta lokala fotbollsfokus på lokala nyhetsredaktioner?

Erik Möller, Försäljningschef Digital, Mediekompaniet. Foto: Privat.

Herrarnas fotbollsallsvenska spelades nyligen klart. Årets skräll blev nykomlingen IFK Värnamo som slutade närmare mitten än botten av tabellen. En oerhörd prestation och överraskning som tog Fotbollssverige med storm. Historierna och förklaringarna bakom klubbens framgångar är många, men i riksmedia nämns oftast endast två personer när det skrivs om klubben: VM 94-legendaren och assisterande tränaren Jonas Thern, samt skyttekungen Marcus Antonsson, med förflutet i större klubbar som Malmö FF. Går du däremot in på lokaltidningen Värnamo Nyheters sportsajt är bevakningen mer djuplodad. Där går det att läsa om kontraktsförlängningar med spelare, potentiella nyförvärv, initierade krönikor och händelser i samband med Värnamos matcher som större tidningar sällan snappar upp (som stök på läktarna i samband med sista hemmamatchen).

Under den vecka i november som Allsvenskan avslutades fanns 13 artiklar under vinjetten #insidevärnamo på Värnamo Nyheters sportsajt. En liknande sökning på Sportbladet.se genererade mestadels nyheter om Värnamos motståndare i sista omgången, storklubben IFK Göteborg, samt en artikel om att Marcus Antonsson inte vann skytteligan till slut. Jag gissar att den som vill läsa om IFK Värnamo går till sin lokala nyhetsbevakning.

När vi ändå är i Småland. 17 mil österut finner vi en annan av säsongens stora allsvenska överraskningar – Kalmar FF, som med en fjärdeplats kom före storklubbar som AIK och Malmö FF. Efter säsongen ryktades det i veckor om huruvida KFF:s tränare Henrik Rydström skulle gå till Malmö FF. Inte sällan hänvisade riksmedia till vad lokaltidningen Barometern rapporterade i ämnet.

Men lokal sportjournalistik är som sagt inte bara bevakning av elitlagen. När jag själv flyttade till Växjö för att studera och då spelade fotboll i division 3-klubben Rydaholms GoIF, för många år sedan, skrev Värnamo Nyheter och Smålandsposten ofta om våra matcher. Som mest hade vi 750 åskådare på en match – hälften av invånarantalet i Rydaholm. Mycket av intresset hade vi att tacka Värnamo Nyheter och Smålandsposten för, men även idag, när klubben spelar i division 5, kan jag surfa in på VN:s eller SMP´s sportsajt och läsa: ”Ny tränare klar för Rydaholms GoIF”.

Att alla våra lokala sportredaktioner runtom i landet hjälps åt att bevaka föreningssverige ända ner på den nivån gör mig både glad och stolt. Glad eftersom jag tillhör dem som tycker om att läsa den sortens journalistik och stolt för att vi på Mediekompaniet kan erbjuda våra kunder att annonsera på en så bra yta som i den lokala sportkontexten.


Erik Möller, Mediekompaniet