I sämre tider vill ändå svenskarna resa

October 27, 2023

När vi på Mediekompaniet frågar våra läsare vilka eventuella större inköp under hösten/vintern de planerar att göra så toppar resor. Trots att många nu har mindre pengar i plånboken så är det prioriterat med upplevelser. Vi har pratat med Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på reseföretaget TUI, som tydligt märker av trenden.

– Det är en hög efterfrågan på resor just nu och den har hållit i sig länge. Efter pandemin såg vi att många längtade efter att ge sig ut i världen igen. Vi har även en ovanligt regnig sommar bakom oss som såklart bidragit till att många känner ett behov av att resa bort. Trots att ekonomin i de svenska hushållen är mer ansträngd än vanligt är resor inget som svenskarna vill dra ner på, förklarar Dian.

TUI genomförde själva en Sifo-undersökning innan sommaren och i den kunde man se att många svenskar inte vill skära ner på utlandsresorna. I dessa tuffa tider lägger vi svenskar hellre pengarna på resor än konsumtion som till exempel inredning och elektronik.

– Till syvende och sist handlar det om att vi skapar nya minnen och samlar på upplevelser när vi reser, ofta tillsammans med våra nära och kära, tror Dian. Det är extra viktigt just nu.

TUI följer noga UD:s reserekommendationer. Foto: Unsplash

Det som lockar mest just nu är klassiska sol- och badresor till Kanarieöarna och Medelhavet. Även mer oupptäckta men prisvärda länder som Albanien, Bulgarien och Montenegro har blivit populära.

Vilka typer av resor ser ni att folk är intresserade av? Och är det några resmål som är mindre intressanta just nu? 
– Även om den klassiska sol- och badresan till Medelhavet och Kanarieöarna har en fortsatt stark position ser vi att allt fler väljer att göra kortare resor och upptäcka storstäder. I sommar såg vi även att svenskarna var ganska modiga i sina val och många valde mer prisvärda länder som Albanien, Bulgarien och Montenegro. I vinter är både Mexiko och Kap Verde starka utmanare till mer klassiska resmål som Kanarieöarna och Thailand.

Historiskt har man sett att geopolitiska konflikter och dåliga växelkurser påverkar valet av destination. Senaste tidens eskalering i Mellanöstern och ökade hotbilden mot svenskar har gjort att TUI nu får fler frågor om företagets rutiner kring förändrade säkerhetslägen och avbokningsskydd.

– Säkerheten för våra kunder är alltid vår högsta prioritet och vi följer noga UD:s reserekommendationer för att våra kunder ska känna sig trygga när de reser med oss, förklarar Dian. Exempelvis så reser vi inte till områden där det finns en avrådan från icke-nödvändiga resor. När det sker förändringar i säkerhetsläget så tar vi alltid kontakt med kunderna.