Häng med till Sveriges mest dynamiska region

February 22, 2022

Foto: Pressbild Northvolt

En av Sveriges mest dynamiska platser just nu är Skellefteå. Batteriteknikbolaget Northvolts etablering har skapat stora ringar på vattnet som når flera mil åt alla håll. Låt oss ta med dig till en region som osar starkt av framtidshopp och framåtanda.

I utkanten av den norrländska staden Skellefteå finns en kulle, därifrån ser man ut över den gigantiska byggarbetsplatsen där Northvolts nya batterifabrik växer fram. När den är klar 2025 kommer fabriken bestå av fem produktionslinjer som kommer att sysselsätta 3000 människor och generera minst lika många arbetstillfällen hos underleverantörer samt näringsliv.

– Kullen brukar kallas “tvivlarnas kulle”, berättar Lars Andersson, journalist och ställföreträdande ansvarig utgivare på Norran. Nu ska kullen jämnas och kommunen ska bygga en företagspark. Visst finns det tvivlare kvar men de blir färre och färre.

Lars är den journalist som bevakat och skrivit mest om Northvolts etablering i Skellefteå. Han har arbetat mer än 35 år på tidningen och upplevt utvecklingen på nära håll. Det började redan 2017 när Skellefteå valdes ut som plats för Northvolts batterifabrik, i konkurrens med 40 andra kommuner. Där samverkade kommunen och det lokala kommunägda kraftbolaget Skellefteå Kraft för att få etableringen.

Foto: Pressbild Northvolt

Listan på vad som följt efter det beskedet är lång. Fastighetspriserna stiger, befolkningsprognoserna justeras upp, nya bostadsområden byggs och från flygplatsen i Skellefteå går det nu tre direktflyg i veckan till Stockholm samt direktlinjer diskuteras till Göteborg och Gdansk.

– Det är svårt för människor i kommunen att undgå förändringen som sker. Bara nu under byggtiden har vi arbetare från många länder här och Northvolt räknar redan in personal från cirka 50 länder bland sina anställda i Skellefteå. Det märks inte bara på gatorna utan även i mataffärerna som breddar sitt utbud, förklarar Lars. Och när man förstår att även det sker satsningar på sjukvård, skola och barnomsorg och ett helt nytt kulturhus mitt i stan, då ser man fördelarna för hela bygden.

Den ökade attraktionskraften runt Skellefteå lockar både människor att flytta dit och företag att etablera sig runt om. Alltifrån underleverantörer till Northvolt från hela världen men även svenska kedjor som kanske tidigare haft närvaro i andra delar av Norrland, ser nu stora möjligheter.

Lokalmedia spelar en stor roll i att bevaka en sådan här stor etablering och följa samhällsförändringen som sker. Norran, både papperstidningen och webben, har blivit en viktig källa till kunskap för lokalbefolkningen som nyfiket följer utvecklingen.

– Det är tacksamt att dagligen kunna skriva nyheter som bidrar till att människor kan känna framtidstro, berättar Lars. Men vi har också vårt uppdrag att granska och bidra till att olika röster kommer fram. Där blir vi en samlingsplats för olika perspektiv.

Mediekompaniets analys:
– För annonsörer att synas i en lokal kontext i en så här dynamisk region är en fantastisk möjlighet oavsett om man har fysisk närvaro eller e-handel, förklarar Martin Irborg, försäljningsdirektör på Mediekompaniet.